Lentile de contact colorate – sunt accesorii care fac parte din dispozitive medicale . Sunt create pentru a intensifica sau schimba culoarea ochilor . Deasemenea ca și lentilele de contact transparente și ochelarii de vedere , lentilele pot avea inclusiv și funcția de corectare a vederii . 

Există mai multe tipuri  de lentile de contact colorate . În continuare vom examina fiecare parametru în parte.

După puterea optică:

 • Cosmetice – se notează pe cutie cu zero ”0.00”, sunt  purtate doar în scopuri cosmetice pentru a schimba culoarea naturală a ochilor.
 • Pentru miopie, se notează pe cutie cu semnul minus ‘’-” , aceste lentile au efectul ochelarilor și corectează vederea din depărtare.
 • Pentru hipermetropie  se notează pe cutie cu semnul minus ‘’+”, aceste lentile au efectul ochelarilor și corectează vederea la cei care nu văd detalii mici în apropiere și au  dificultate la scris și citit

 

După opacitate:

 • Nuanțatoare (care se combină cu culoarea naturala a ochilor și oferă doar o nuanță fără a schimba radical culoarea ochilor, așa lentile sunt binevinite pentru ochi deschiși.
 • Puțin pigmentate (astfel de lentile au putin pigment si schimbă neesențial culoarea ochilor, sunt benefice pentru cei care nu doresc schimbări radicale)
 • Pigmentate (sunt perfecte pentru persoanele cu ochi deschiși și închiși și pot schimba radical culoarea ochilor)
 • Opace (din aceasta gamă fac parte lentile de contact dramatice și cele de carnaval , schimbă radical culoarea ochilor)

 

După prezența inelului limbal:

 •  Fără inel limbal (astfel de lentile doar schimbă culoarea ochilor fără accentuare suplimentară)
 • Cu inel limbal retușat (oferă o accentuare medie a ochilor)
 • Cu inel limbal accentuat (pentru accentuarea și mărirea vizuală a ochilor)

 

După diametru:

 • Standarte (diametru 13.8 mm- 14.5 mm)
 • Mărit (pentru a face ochii mai mari ca la păpușă, diametru -15 mm)
 • Semisclera (din seria de lentile de carnaval , pentu a crea efecte speciale dramatice, diametru – 17 mm)
 • Sclera (lentile care acoperă toată suprăfața sclerei, din seria de lentile de carnaval, pentru filmări, fotosesiuni, spectacole etc.)

 

După mărimea zonei pupilei:

Puțină informație și termenologie . Partea vizuală a ochiului este formată din:

            – pupilă (partea neagră din centrul ochiului)

            – iris (partea colorată a ochiului)

            – sclera (partea albă a ochiului)

Lentilele de contact colorate sunt colorate în zona irisului și transparente în centru. Sunt lentile cu zona pentru pupilă îngusta, medie și lată. Pupila ochiului uman are proprietatea de a se diminua la lumină și a se dilata la întuneric. 

  Astfel în lentile cu zona pentru pupila lată veți vedea perfect atît la lumină cît și în întuneric. Însă la lumină, cînd pupila este diminuată se va vedea puțin culoarea naturală în jurul irisului. 

  În lentile cu zona pentru pupilă medie culoarea irisului practic nu se vede deloc, astfel de lentile arată cel mai realistic pe ochi . Însă purtând astfel de lentile , la întuneric pigmentul colorat poate nimeri pe pupilă și în acest moment imaginea va apărea colorată .

   Lentile cu zona pentru pupilă îngustă au un efect mai dramatic. Deseori așa tip de lentile se folosesc pentru video și fotosesiuni . Aceste lentile se poartă doar în prezența luminii suficiente. 

Care sunt avantajele  lentilelor de contact?

 

 • Oferă un confort estetic

Lentilele de contact nu modifică fizionomia feței și nici nu creează o stare de disconfort prin purtarea acestora.

Dacă purtătorul are dioptrii mari, atunci ochelarii vor avea lentile groase și vor fi grei. În acest caz, aspectul fizic poate avea de suferit. Lentilele de contact sunt singura soluție estetică deoarece sunt discrete și ușor de purtat.  

 • Machiaj fără probleme

Machiajul va fi mai ușor de aplicat și va ieși mult mai bine în evidență. Vei avea posibilitatea să realizezi un machiaj corect, cu linii drepte, combinând armonios culorile. Vederea foarte bună, susținută prin purtarea lentilelor de contact, îți poate conferi, zi de zi, încrederea în sine, atât de necesară pentru a reuși în tot ce îți propui. Mai mult, poți opta pentru lentile de contact colorate cu dioptrii ce oferă aceeași claritate vizuală ca lentilele medicale obișnuite.

 • Elimină micile disconforturi de zi cu zi

Lentilele de contact nu se aburesc și nu iți limitează câmpul vizual, chiar dacă afară plouă sau ninge.

Sunt ușoare și te scapă de greutatea ramelor de ochelari, care, uneori, alunecă sau trebuie ajustate.

Lentilele permit purtarea ochelarilor de soare. Ochii, ca și pielea, trebuie protejați de soare. Cum nu putem purta ochelarii de soare peste cei de vedere, dar nici nu acceptăm să vedem lumea în “ceață”, atunci lentilele de contact reprezintă singura soluție eficientă.

 • Oferă un câmp vizual complet

Spre deosebire de ochelarii de vedere, care impun o barieră fizică, lentilele de contact oferă un câmp vizual complet. Purtătorul vede din nou normal, ca și cum nu ar avea nici o afecțiune a vederii.

Daca dioptriile la ochi difera considerabil atunci lentilele de contact sunt soluția ideală pentu a evita purtarea ochelarilor cu sticla groasa .

Câmpul vizual complet oferă și un plus de siguranță, deoarece purtătorul poate vedea acum în orice unghi. Acesta nu mai este nevoit să întoarcă gâtul de fiecare dată, lucru important pentru conducătorii auto sau cei care operează mașinării industriale. Atunci când ieși în oraș la un film 3D, îl vei putea urmări cu ajutorul ochelarilor speciali fără probleme.

De asemenea, puteți practica orice fel de sport: ski, patinaj artistic, dans modern, scrimă, karate, atletism, balet, gimnastică, fotbal, baschet etc.

 • Oferă o libertate mai mare cu ceea ce porți

Ochelarii trebuie să se potrivească mereu outfit-ului, iar pentru asta ar trebui să ai o colecție de cel puțin trei perechi de ochelari care să se asorteze mai multor tipuri de ținute, lucru care poate deveni costisitor. Lentilele îți vor oferi libertatea să fii oricât de creativ dorești cu ținutele tale, fără investiții suplimentare, iar lentilele colorate le poți combina după culoarea vestimentației. Apoi daca uitați ochelarii într-un loc nesigur riscați să vă așezați pe ele sau să le găsiți stricați în mâinile copiilor.

 

Back to Top